• Monika-White_LePatio_Dotek-Francie-rekonstrukce-domu-u-Prahy_head_B_hd Dotek Francie - rekonstrukce domu u Prahy

Dotek Francie – rekonstrukce domu u Prahy

Moderní komunikační technologie a fakt, že Monika White pracuje s mezinárodními, převážně francouzskými značkami, umožnily rekonstrukci zajímavého domu poblíž Prahy během pandemie.

Pětičlenná rodina, která bydlí střídavě v Paříži a v Čechách, původně oslovila designérku ohledně změny interiérů a úpravy místností dětem, které vyrostly a mají jiné nároky na prostor. Nicméně při bližší prohlídce domu začalo být jasné, že půjde o kompletní rekonstrukci.

Monika tak devět měsíců vedla rekonstrukci domu, v rámci které se dělala nová hydroizolace, bylo třeba srovnat terén, vyměnit veškeré venkovní dlažby a dřevěné podlahy a opravit bazén. Kompletně se měnila elektroinstalace, aby se dosáhlo lepšího nasvícení interiéru. Udělala se nová fasáda, nově se natřely okna, dveře a pergoly.

Designérka se shodla s klientkou na vizi prosvětlených interiérů s přírodními materiály, světlými barvami a zajímavými tapetami. Základem byl kvalitní koloniální nábytek z Le Patia, kterým dům vybavil předchozí majitel před 17 lety. Prostor byl ale přeplněný, proto se pro některé kusy našlo nové místo, jiné se přetřely na světlou barvu – v duchu trvale udržitelného přístupu.

Covid přinesl potřebu home office, proto se pracovna vytvořila z původní ložnice pro hosty. Velký dětský pokoj se na přání dívek proměnil: Chtěly spolu stále sdílet jeden pokoj, ale mít zároveň svoje prostory oddělené. Proto Monika navrhla dvě zástěny, za kterými každá má svoji skříň a psací stůl. Každá si také vybrala svoji barvu, kterou se pak prostory vymalovaly. Barvy se propojily tapetou vyrobenou na míru. Výzvou byl malý pokoj nejstarší dcery vytvořený z původní šatny, který je plný šikmých stěn. Designérka změnila jeho tvar pomocí zástěn s nikami. Zároveň použila výraznou tapetu dodávající prostoru hloubku.

Velké změny doznala i manželská ložnice, která byla přepažena zástěnou. Tím vznikla nová šatna a zároveň je postel umístěná tak, aby z ní byl možný krásný výhled z okna. V celém domě byly navrženy nové úložné prostory, koupelny prošly modernizací. V hlavním obytném prostoru se kompletně vyměnila kuchyň a vzniknul barový ostrůvek, u kterého se rodina ráda schází.

Totální proměnou prošel venkovní nábytek na terase i kolem bazénu. Použil  se klientčin oblíbený outdoorový francouzský nábytek Fermob, který znala z Paříže. Terasa tak působí vzdušněji a víc elegantně.